Přednáška: Publicisté v exilu

Dnes 24. září 2018 proběhne v čase 17-18:30h v Malém sále Ústřední knihovny na Mariánské náměstí na Praze 1 přednáška LÍSTEK DO NOVÉHO SVĚTA o publicistech v exilu. 

Během druhé světové války žili a pracovali v New Yorku a na některých dalších místech v USA českoslovenští publicisté, kteří museli odejít z domova, protože by byli v protektorátu pronásledováni buď pro své politické přesvědčení, nebo pro svůj židovský původ. Někteří z nich jsou dnes téměř neznámí – například novináři Jan a Zdena Münzerovi z okruhu Čapkových Pátečníků nebo Stanislav Budín, původně šéfredaktor Rudého Práva, který pak v New Yorku vedl český deník Newyorské listy, či Karel Scheldon, spolupracovník Hlasu Ameriky. Mezi ty známé naopak patřili skvělí karikaturisté a humoristé Adolf Hoffmeister a Antonín Pelc nebo vynikající spisovatel Egon Hostovský. Také mnozí z novinářů Prager Tagblatt (deníku, který vycházel za první republiky v němčině), byli židé a museli emigrovat – například Egon Ervín Kisch. Newyorská skupina by byla neodmyslitelná bez trojice blízkých přátel Jana Masaryka, Marcii Davenport – rodilé Američanky, spisovatelky, která se nechala inspirovat českou menšinou v Pittsburghu pro svůj slavný román Údolí rozhodnutí, a také lékaře Karla Steinbacha, který byl po desetiletí doyenem všech postupně přicházejících kulturně orientovaných emigrantů.

Jaké byly osudy těchto exulantů? Jak byli přijati českou a slovenskou krajanskou komunitou? Komplikovaná válečná situace přispěla k rychlým názorovým proměnám a ovlivnila nejen životy a postoje lidí v naší zemi, ale velmi intenzívně i těch, kdož prožívali válečný konflikt za mořem vlastně jen zprostředkovaně. Těmto otázkám a celé mimořádně zajímavé situaci, ve které se nalézala krajanská komunita a newyorští exiloví intelektuálové během druhé světové války, se bude ve své přednášce věnovat Daniel Řehák, bibliograf Ústavu pro českou literaturu AV a specialista na krajanskou literaturu.

Přednáška je součástí projektu Lístek do Nového světa, kterým si připomeneme mimořádné představitele československého kulturního života, jenž byli nuceni na počátku druhé světové války opustit republiku a odejít do USA. Tady pak během doby významně ovlivnili kulturní scénu. Organizátorem projektu je Czech National Trust (www.czechnationaltrust.org). Projekt ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze je podpořen velvyslanectvím USA, Ministerstvem kultury ČR a MČ Praha 1.

Informace převzata ze stránky Městské knihovny v Praze zde.

Úvod > Aktuality > Aktuality > Přednáška: Publicisté v exilu